psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

Virusii mintii

In jos

Postare Virusii mintii

Mesaj Scris de Simona la data de Sam Apr 21, 2012 7:32 am

Viruşii minţii au existat mereu de-a lungul istoriei, dar evoluează şi se modifică în mod constant. Sunt părţi contagioase din cultura noastră care se răspândesc rapid la nivelul populaţiei, modificând gândirea şi viaţa oamenilor, ne spune Richard Brodie. Viruşii minţii includ multe lucruri, de la cele relativ inofensive, ca fustele mini şi expresiile argotice, până la cele care afectează în mod serios viaţa oamenilor, cum ar fi numărul mare de mame singure care nu lucrează şi beneficiază de alocaţii, bandele de tineri sau culturi religioase ale diferitelor secte.
Când aceste părţi de cultură ne plac, nu este nici o problemă. Totuşi, aşa cum virusul Michelangelo programează calculatoarele cu instrucţiuni care să le distrugă datele, viruşii minţii ne pot programa să gândim şi să ne comportăm în aşa fel încât să ne distrugem viaţa.
Aceasta este cea mai surprinzătoare şi mai profundă informaţie pe care ne-o oferă memetica: gândurile noastre nu sunt întotdeauna ideile noastre originale. Noi receptăm gânduri - suntem infectaţi cu ele, atât direct de alţi oameni, cât şi indirect prin viruşii minţii. Se pare că oamenilor nu le place ideea că nu deţin controlul asupra gândurilor lor. Faptul că oamenii nici nu doresc măcar să se gândească la acest lucru este probabil principalul motiv pentru care cercetările ştiinţifice făcute până acum nu sunt mai cunoscute. Aşa cum vom vedea, ideile care nu plac nu sunt atât de molipsitoare.
Problema devine mai complicată şi pentru că nu ne dăm seama imediat dacă programarea pe care o primim de la un anume virus al minţii este nocivă sau benefică. Nimeni nu s-a alăturat vreunui cult religios cu intenţia de a i se spăla creierul, de a se muta în Guyana şi de a se sinucide. Când adolescentul Bill Gates a luat, în timp ce se afla la Harvard, virusul minţii care-l făcea să joace poker, a fost acest lucru nociv pentru că îl îndepărta de la studii? Sau a fost benefic pentru că l-a ajutat să ia decizia să renunţe la facultatea respectivă, să construiască Microsoft şi să devină multimiliardar?


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Virusii mintii

Mesaj Scris de Simona la data de Sam Apr 21, 2012 7:46 am

Viruşii minţii nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru viitorul îndepărtat, ca extincţia soarelui sau faptul că pământul va fi lovit de vreo cometă. Ei există acum - au existat de dinainte de orice mărturii istorice - şi evoluează pentru a ne putea infecta din ce în ce mai mult. Suntem infectaţi în noi feluri (televiziune, muzică pop, tehnici de vânzare), dar şi în feluri vechi (educaţie, învăţături religioase, sau chiar vorbind cu prietenii noştri apropiaţi). Părinţii noştri ne-au infectat fără să ştie când eram copii. Dacă aveţi copii, e posibil să le transmiteţi viruşii în fiecare zi.
Citiţi un ziar? Luaţi un virus al minţii. Ascultaţi radioul? Luaţi un virus al minţii. Ieşiţi cu prietenii şi staţi de vorbă despre diverse nimicuri? Luaţi un virus al minţii după altul. Dacă viaţa dumneavoastră nu este aşa cum o doriţi, puteţi paria că asta se întâmplă în mare parte din cauza viruşilor minţii. Aveţi probleme în relaţia cu persoana iubită? Viruşii minţii preiau controlul unor părţi din creierul dumneavoastră şi vă distrag de la ceea ce v-ar oferi fericire pe termen lung.
Culte religioase apar peste tot din cauza unor viruşi ai minţii din ce în ce mai puternici. Aceste culte preiau controlul minţii oamenilor şi-i angajează pe membrii lor în comportamente bizare, de la ritualuri ciudate la sinucideri în masă. Dacă credeţi că sunteţi imuni, amintiţi-vă: nimeni nu intenţionează să devină membru al unui cult pentru ca altcineva să-i controleze mintea. Asta este treaba periculoşilor şi amăgitorilor viruşi ai minţii. Şi odată ce fondatorul cultului începe procesul, virusul minţii îşi asumă o existenţă proprie.
Din cauza mass-mediei şi a alegerilor directe, guvernele sunt din ce în ce mai mult expuse la infectarea cu viruşii minţii. Un politician astăzi nu poate fi ales dacă nu apare cu o imagine care îi aduce voturi. „Avem o criză şi doar eu pot rezolva problema," spune, sau: „Ceilalţi au provocat toate aceste probleme; cu siguranţă orice schimbare e mai bună decât ceea ce avem!" Imaginile bine lucrate ale politicienilor sunt capcane ale unora dintre cei mai elaboraţi şi răspândiţi viruşi ai minţii care infectează societatea de azi.
Ce marcă de băuturi nealcoolice cumpăraţi? Cele cu vânzări mari costă dublu faţă de cele care nu beneficiază de reclame. Diferenţa de bani merge în reclamele de televiziune, care trimit sporii unor viruşi ai minţii din ce în ce mai penetranţi, care preiau controlul asupra minţii dumneavoastră şi vă forţează să împingeţi căruciorul de cumpărături la raftul lor. Programându-vă cu succes minţea în aşa fel încât să credeţi că preferaţi marca respectivă, agenţiile de publicitate sunt printre cei mai neruşinaţi şi calculaţi instigatori de viruşi ai minţii.
Răspândirea nestânjenită a viruşilor minţii este vizibilă în modul cel mai alarmant în starea copiilor noştri. Răspândindu-se rapid dinspre cartierele sărace ale oraşelor, viruşii minţii care îi infectează pe copii îi împing spre disperare, conflicte între bande sau, pe fete, să devină mame singure. Mulţi tineri par să-şi piardă simţul valorii şi s-o apuce pe căi greşite.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Virusii mintii

Mesaj Scris de Simona la data de Mier Apr 25, 2012 8:33 am

Cu mult timp în urmă, poate miliarde de ani, a apărut în urma evoluţiei un nou tip de organism - dacă poate fi numit organism. Noua fiinţă avea proprietatea neobişnuită de a putea pătrunde în sistemul reproducător al altor organisme şi de a-l folosi pentru a se autocopia. Această fiinţă se numeşte virus. Viruşii există în trei universuri cunoscute de noi:
— Primul este universul biologiei, al organismelor... al oamenilor, plantelor şi animalelor. Aici au fost descoperiţi viruşii prima dată: îi ia planta de tutun, dar şi noi. Există nenumărate varietăţi de viruşi biologici pe pământ şi numeroase copii ale fiecăruia. Viruşii rămân cauza unora din cele mai periculoase şi mai puţin vindecabile şi înţelese boli, de la răceala comună până la SIDA sau altele mai rele.
— Al doilea univers în care există viruşii este universul creat de om al calculatoarelor, reţelelor, datelor şi programării. Viruşii nu au fost descoperiţi în acest univers; mai degrabă au fost inventaţi - programaţi. Intr-unul din cele mai cunoscute exemple de inventare a unui virus de calculator, Robert Morris Jr., student al Universităţii Corneli, a încercat în noiembrie 1988 un experiment neautorizat pe o reţea naţională de computere. A scris un program care să-şi facă singur copii şi să instaleze câte una pe fiecare computer din reţea. O mică eroare în program, totuşi, a făcut ca acesta să continue să meargă şi după ce ar fi trebuit să se oprească, aglomerând întreaga reţea cu milioane de copii şi blocând-o ore întregi. Oficialii din guvern au considerat acest exemplu de hacking atât de serios încât l-au acuzat pe studentul uimit de delicte federale. Programul lui, care a devenit cunoscut ca Internet worm, era o formă de virus de calculator. Studentul a luat cunoştinţă de puterea fără limite pe care o are un virus odată creat, dar şi de pierderea controlului asupra virusului de către creatorul lui.
La ora actuală termenul de virus de calculator este foarte cunoscut. Dar acest tip electronic de virus se dovedeşte a fi aproape la fel de greu de vindecat ca şi cel biologic. O industrie anti-virus s-a dezvoltat în jurul lui, bazându-se pe faptul că programele de computer sunt mai uşor de înţeles decât ADN-ul. Actualizări periodice de programe cu nume ca Vaccin, Dr. Virus şi Antivirus ţin viruşii cunoscuţi la distanţă, dar huliganii continuă să creeze din ce în ce mai mulţi. Viteza mare de operare, comunicarea excelentă şi memoria mare a calculatoarelor fac din ele ţinte atractive pentru delincvenţi şi medii prielnice pentru dezvoltarea viruşilor.
— Al treilea univers este - universul minţii, al culturii, al gândirii. Acesta este universul în care se produce modificarea de paradigmă. De la modelul vechi de evoluţie culturală bazat pe inovare şi cucerire, trecem la unul nou bazat pe memetică şi pe viruşii minţii. Viruşii minţii sunt şi descoperiţi, şi inventaţi: pot evolua în mod natural sau pot fi creaţi în mod conştient Viruşii apar în trei universuri diferite: biologic, al calculatoarelor şi al minţii.
In 1978, într-un mic sat din Guyana, o comunitate strâns unită de oameni s-au sinucis bând un amestec de cianură, Valium şi suc. Ştiau că vor muri. în privinţa a ce altceva mai ştiau putem face doar speculaţii. „Ştiau" că îi aşteaptă o răsplată mult mai mare în viaţa de apoi? „Ştiau"că era datoria lor să se supună ordinelor lui Jim Jones, conducătorul lor? „Ştiau" că era suficient să-şi respecte credinţa pentru ca totul să iasă bine? E foarte clar că ceea ce „ştiau" le-a făcut rău: nu au băut otrava din instinct - au ascultat de programarea unor meme care le-au provocat moartea.
De ce a cheltuit Pepsi milioane de dolari pe reclame care îi prezintă pe oameni bându-le produsele şi scoţând sunete de încântare? De ce anumite poveşti ieşite din comun sunt perpetuate la nesfârşit ca „legende urbane"? De ce unele scrisori în lanţ călătoresc în jurul lumii, părând de neoprit?
Toate răspunsurile la aceste întrebări au legătură cu viruşii minţii. Mintea, ca şi celulele şi computerele, îndeplineşte toate condiţiile de care are nevoie un virus pentru a exista.
De fapt, societatea noastră caracterizată prin comunicare şi acces la informaţie rapide devine pe zi ce trece din ce în ce mai potrivită ca gazdă pentru viruşii minţii.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Virusii mintii

Mesaj Scris de Simona la data de Joi Apr 26, 2012 7:34 am

Având în vedere că conceptul de virus se aplică tuturor celor trei domenii - biologie, computere şi minte - să începem prin a analiza modul de acţiune al viruşilor biologici. Nu putem vorbi despre viruşi fără a vorbi despre copiere.
La urma urmei, asta face virusul: se autocopiază. Acest lucru nu ar prezenta decât cel mult un interes intelectual, dacă n-ar fi o problemă: virusul ne foloseşte pe noi drept laboratorul în care se autocopiază, lăsând adesea în urmă un dezastru. Virusul face mai mult decât să paraziteze, să se infiltreze şi să se autocopieze la nesfârşit. Le face pe toate în acelaşi timp. Un motiv pentru care trebuie să luăm viruşii foarte în serios este că autocopierea - autoreproducerea - este cea mai puternică forţă din univers. Dacă vă gândeaţi cumva că Dumnezeu este cea mai puternică forţă din univers, amintiţi-vă că el ne-a creat după chipul şi asemănarea Lui. Autocopiere! Din 1, se ajunge la 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512... Creşterea prin dublare se numeşte creştere exponenţială şi are ca rezultat umplerea oricărui spaţiu disponibil. Este principiul de funcţionare a bombei atomice: un atom fisionat produce divizarea altora, ceea ce duce la fisiunea şi mai multor atomi, toţi degajând energie. Când spaţiul disponibil în interiorul bombei se umple - buuuml
în cazul unui virus biologie tipic, echipamentul de copiere pe care şi-l apropriază se află în celulele organismului atacat. în mod normal, celulele folosesc acel echipament pentru a produce proteine, a duplica acizi nucleici şi a se pregăti să se dividă. Virusul pătrunde în celulă şi păcăleşte echipamentul de copiere să-l reproducă pe el în loc să-şi facă treaba obişnuită. întotdeauna îmi imaginez un virus ca o seringă băgându-şi acul într-o celulă şi injectându-şi în ea propriul program genetic, astfel încât mecanismul celulei începe să producă şi mai multe seringi. Oriunde există o instalaţie de copiere, pot exista viruşi.
Reţelele moderne de calculatoare, construite special pentru a copia şi transmite date, au reprezentat o ţintă firească pentru hackerii plini de rele intenţii, care au creat relativ repede viruşi. Spre deosebire de echivalenţii lor biologici, toţi viruşii de calculatoare cunoscuţi sunt creaţi de om, ceea ce era de aşteptat având în vedere că, computerele sunt construite anume în aşa fel încât să minimizeze mutaţiile sau coruperea de date. Din moment ce oamenii au inventat computerele cu intenţia expresă de a le face uşor de programat, nu trebuie să ne surprindă că ne-a fost uşor să creăm viruşi care să existe în acest mediu - mai uşor, de pildă, decât să generăm vreun organism bazat pe ADN. Dar ADN-ul nu a fost construit de oameni în scopul programării: nu are un set logic de instrucţiuni, registre multifuncţionale sau standarde de interfaţă aprobate la nivel internaţional. Eu cred că va mai dura mult până vom învăţa să creăm din ADN un organism aşa cum programatorii de computere creează software din limbajele de programare. Când acest lucru se va întâmpla, totuşi, va fi probabil prin intermediul limbajelor de nivel înalt care „compilează" intenţiile inginerului genetician în structuri de ADN, aşa cum limbajul de programare C compilează intenţiile programatorului de calculatoare în limbaj maşină, adică în instrucţiuni pe care să le execute calculatorul.
Un virus poate exista oriunde se produc copii. Timp de miliarde de ani, singura copiere demnă de a fi luată în seamă a fost la nivelul ADN-ului şi al moleculelor asociate. Am învăţat multe despre mecanismul fizic prin care se copiază ADN-ul, dar mai avem mult până să înţelegem cum informaţia din ADN îl face pe om să se „autoasambleze" dintr-o singură celulă într-un adult. Un virus nu se schimbă în acelaşi mod în care se copiază ADN-ul; el introduce noi informaţii care să fie copiate împreună cu sau în loc de restul. Ce se întâmplă, atunci, cu celula care conţine informaţiile noi? Există trei posibilităţi:
1. Informaţiile pot fi neinteligibile pentru restul celulei şi pot avea un efect minimal asupra funcţionării ei, micşorându-i poate doar eficienţa în îndeplinirea celorlalte roluri.
2. Informaţiile pot încurca sau sabota funcţionarea celulei şi o pot face să funcţioneze prost, cel puţin din anumite puncte de vedere. (Din punctul de vedere al virusului, noua funcţionare poate fi bună.)
3. Informaţiile pot îmbunătăţi funcţionarea celulei, conferindu- i o nouă abilitate sau un nou mecanism de apărare.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Virusii mintii

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum