psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

Conformismul

In jos

Postare Conformismul

Mesaj Scris de Simona la data de Sam Mar 31, 2012 10:54 am

Majoritatea oamenilor nici nu sunt constienti macar de nevoia lor de a se conforma. Ei traiesc cu iluzia ca isi urmeaza propriile idei si inclinatii, ca sunt individualizati, ca au ajuns la opiniile lor prin propria lor gandire si ca doar dintr-o pura intimplare ideile lor coincid cu cele ale majoritatii. Si, mai mult, consensul tuturor serveste drept o dovada a corectitudinii "propriilor" lor idei. Deoarece exista totusi o nevoie de a te simti individual, nevoia aceasta este satisfacuta prin preocuparea pentru diferentieri minore; initialele de pe servieta sau de pe camasa, ecusonul functionarului de la banca, apartenenta la un partid devin expresii ale diferentierii individuale.
Polaritatea sexelor este pe cale de disparitie si odata cu ea, dispare si iubirea erotica ce se bazeaza pe aceasta polaritate. Barbatii si femeile devin identici, nu egali ca poli opusi. Societatea contemporana propovaduieste acest ideal al egalitatii dezindividualizate caci are nevoie de atomi umani, identici unii cu altii, spre a-i face sa functioneze intr-un mecanism de masa, sa functioneze bine, fara frictiuni; sa raspunda toti la aceleasi comenzi, dar fiecare sa fie convins ca isi urmeaza propriile dorinte. Exact asa cum productia de masa moderna cere standardizarea bunurilor de consum, procesul social cere standardizarea omului, iar aceasta standardizare este numita "egalitate".
Uniunea prin conformitate nu este intensa si violenta, ea este blanda, dictata de rutina si tocmai de aceea este adesea insuficienta pentru a linisti anxietatea izolarii. Frecventa cazurilor de alcoolism, de drogare, de sexualitate compulsiva, de sinucidere este, in societatea occidentala contemporana, un simptom al relativului esec al conformarii la gloata. In plus, aceasta solutie priveste in principal mintea, si nu trupul. Conformitatea la gloata are un singur avantaj: este permanenta si nu spasmodica. lndividul este introdus in tipicul conformarii deja de la trei sau patru ani si apoi nu mai pierde niciodata contactul cu gloata.
Alaturi de conformitate ca mod de inlaturare a anxietatii provocate de izolare, mai trebuie luat in considerare si un alt factor al vietii contemporane: rolul rutinei in munca si al rutinei in placere. Pana si starea afectiva este supusa unor prescriptii: trebuie sa fii bine dispus, tolerant, serios, ambitios si capabil sa te descurci cu oricine. Distractia este in mod asemanator rutinizata. Cartile sunt selectate de cluburi de carte, filmele de proprietari de cinematografe si teatre, iar reclamele sunt platite de ei; toale celelalte sunt deopotriva uniformizate: plimbarea de duminica cu masina, programele de televiziune, jocul de carti, petrecerile. De la nastere si pana la moarte, de luni pana luni, de dimineata pana seara, toate activitatile sunt rutinizate, prefabricate. Cum sa poata avea grija un om, in aceasta retea de rutine, sa nu uite totusi ca este un om, un individ unic, caruia ii este data doar aceasta unica sansa de a trai, cu sperante si dezamagiri, cu tristeti si frici, cu nazuinta spre iubire si cu groaza de neant si izolare?


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum