psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

De ce e important sa te simti important?

In jos

Postare De ce e important sa te simti important?

Mesaj Scris de Simona la data de Sam Mar 31, 2012 9:37 am

 S-a constatat că dorinţa omului de a se simţi important este mai stringentă decât alte necesităţi fiziologice, cum este foamea, pentru că după ce a mâncat, foamea i-a dispărut. Necesitatea de a se simţi important este mai stringentă şi decât nevoia de dragoste, pentru că atunci când dragostea este obţinută, nevoia este satisfăcută. Este, de asemenea, mai stringentă decât sentimentul siguranţei, pentru că atunci când omul se simte în siguranţă, siguranţa nu mai e pentru el o problemă.
Dorinţa de a te simţi important este cel mai puternic imbold constant al omului şi una dintre caracteristicile care ne deosebesc de animale. Ea îi face pe oameni să dorească să îmbrace haine de firmă, să conducă maşini scumpe, să-şi scrie profesia pe plăcuţa de pe uşă sau să se laude cu copiii lor. Este principalul motiv pentru care copiii intră în bandele de cartier. Unii oameni ajung chiar hoţi sau criminali pentru a deveni celebri.
Studiile asupra căsătoriei au arătat că principalul motiv pentru care femeile pun capăt unor legături îndelungate nu îl constituie jignirile, cruzimea sau dominaţia, ci lipsa de apreciere. Dorinţa de a fi recunoscut, de a te simţi important şi apreciat este atotputernică. Şi cu cât îl faceţi pe cineva să se simtă mai important, cu atât mai pozitiv va reacţiona faţă de voi.

Ceilalţi sunt mult mai interesaţi de propria persoană decât de tine, deci ţinta ta principală când vorbeşti cu ei este să vorbeşti despre ei. Trebuie să vorbeşti despresentimentele lor
familia lor
prietenii lor
statutul lor
nevoile lor
opiniile lor
bunurile lor
şi niciodată despre tine sau despre ceea ce te priveşte pe tine, decât dacă te întreabă.
Cu alte cuvinte, în esenţă, pe oameni îi interesează doar persoana lor şi „ce pot obţine în propriul interes". Pentru a avea relaţii bune cu oamenii, trebuie să-i abordaţi ţinând seama de această piatră de temelie a relaţiilor umane. Şi dacă ceilalţi nu vă întreabă nimic despre voi şi ceea ce vă priveşte pe voi înseamnă că pur şi simplu nu-i interesează, aşa că nu aduceţi vorba despre asta.


Unii oameni sunt mâhniţi de acest principiu funda-mental al naturii umane şi îi consideră pe ceilalţi egoişti şi înfumuraţi, pentru că este la modă să crezi că trebuie să dărui fără a aştepta să ţi se întoarcă gestul. Majoritatea oamenilor care dăruiesc total dezinteresaţi înţeleg regula fundamentală conform căreia „ceea ce dăruieşti vei primi înapoi într-un fel, altă dată, cu vârf şi îndesat". Adevărul este că toate gesturile noastre sunt motivate de propriul interes şi de sentimentul de generozitate pe care l-ai avut când ai dăruit ceva. Bilanţul final arată că ai primit răs-plata, chiar dacă gestul tău a fost anonim. Maica Tereza şi-a dedicat întreaga viaţă celorlalţi şi astfel s-a simţit împlinită, făcându-L fericit pe Dumnezeu. Şi toate aceste gesturi sunt pozitive, nu negative.

Oamenii care aşteaptă de la alţii să se comporte altfel decât mânaţi în primul rând de propriul interes sunt permanent dezamăgiţi şi se simt „trădaţi" de aceştia.
Nu trebuie să te simţi stingherit din cauza asta sau să te scuzi: pur şi simplu asta-i viaţa. Când facem ceva pentru noi înşine, o facem dintr-un instinct de supravieţuire adânc înrădăcinat în creierele noastre şi care este de când lumea o caracteristică a oamenilor. Este baza instinctului de conservare. Dacă înţelegem că toţi punem pe primul loc interesul propriu, vom deţine una dintre cheile unor relaţii bune cu ceilalţi.


Avem un irezistibil instinct subconştient de a înapoia, celui care dă, ceva de valoare egală cu ceea ce am primit. Dacă unei persoane îi place ce i-ai dat, va dori să-ţi dea sau să facă în schimb ceva ce îţi va face plăcere. De exemplu, dacă o persoană primeşte o ilustrată de la cineva căruia nu i-a trimis una, ea simte nevoia repede să-i întoarcă gestul.

Când faci cuiva un serviciu, persoana respectivă va pândi un prilej de a-ţi răspunde la fel. Dacă faci cuiva un compliment, acea persoană nu numai că te va plăcea, dar va încerca să ţi-l întoarcă. Dar dacă pari retras şi distant, oamenii te vor considera neprietenos şi se vor comporta şi ei neprietenos. Dacă refuzi pe cineva, poţi fi considerat grosolan sau nepăsător şi ţi se va răspunde la fel. Dacă jigneşti, oamenii vor simţi nevoia să te jignească şi ei. Dar dacă vei avea o atitudine pozitivă, la un moment dat vei fi tratat cu aceeaşi atitudine pozitivă. Dacă vei avea o atitudine negativă, vei fi tratat cu o atitudine şi mai negativă. Aceasta este o lege a naturii care nu dă greş niciodată.
Ca să fii popular, trebuie să-i faci întotdeauna pe oameni să se simtă cumva mai importanţi decât tine. Dacă te comporţi ca şi cum tu eşti mai bun, oamenii se vor simţi inferiori sau vor fi invidioşi. Această atitudine este contraproductivă pentru construirea unor relaţii pozitive.
De exemplu, ori de câte ori la un restaurant ţi se serveşte o masă bună sau în magazin un vânzător te întreabă ce mai faci ori debarasoarea de la aeroport îţi ia farfuriile murdare din faţă, zâmbeşte şi nu uita să le mulţumeşti pentru gestul lor.
Dacă înţelegi şi accepţi aceste trei aspecte funda-mentale, vei fi uimit să constaţi câtă putere de a-i influ-enţa pe ceilalţi vei avea.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum