psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

Intrebari...

In jos

Postare Intrebari...

Mesaj Scris de Simona la data de Joi Mar 01, 2012 7:08 pm

Sunt timid?
Sunt agresiv?
Sunt nepasator?
Sunt hipersensibil?
Exista vreun om fata de care am, fara nici un motiv, o profunda antipatie?
Mi se pare ca sunt simpatic?
E vina cuiva ca n-am putut pâna acum sa realizez ceea ce mi-am dorit?
E vina cuiva ca n-am reusit în viata (de exemplu în viata profesionala, în dragoste etc.)?
Sunt intransigent?
Sunt slab?
Le reprosez parintilor educatia pe care mi-au dat-o?
Fac abuz de alcool?
Fumez prea mult?
Iau somnifere ca sa pot dormi?
Iau tranchilizante?
Beau prea multa cafea?
Evit sa sun un prieten (ca sa aflu ce mai face si sa mai discut cu el), de teama sa nu-l deranjez?
Ma consider mai inteligent decât prietenii mei, dar neapreciat la adevarata mea valoare?
Cred în destin?
Îi critic pe tinerii din ziua de azi?
Critic generatia parintilor mei?
Critic comportamentul adoptat de sexul opus?
Critic societatea actuala si sunt convins ca nimic n-o va putea schimba?
Mi se pare rusinos sa-mi schimb ideile?
Sunt ateu?
Sunt credincios practicant?
Sunt superstitios?
Sufar de insomnii?
Dorm mai mult decât e nevoie?
Manânc putin?
Mi se pare ca se vorbeste prea mult despre sexualitate?
Consider ca nu se vorbeste niciodata îndeajuns despre sexualitate?
Mi se face deseori mila de mine?


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Intrebari...

Mesaj Scris de Simona la data de Vin Mar 02, 2012 1:20 pm

Dupa ce ati terminat cu examenul de constiinta, veti relua raspunsurile cele mai importante si mai folositoare si le veti grupa pe rubrici; de exemplu:
a) sunt agresiv;
b) urasc sa caIatoresc;
c) nu sunt prea fidel, dar sunt foarte gelos;
d) sufar de insomnii;
e) îmi rod unghiile.

Pentru fiecare dintre aceste raspunsuri veti încerca sa explicati motivele (deoarece, odata cunoscuta cauza, sunt mai usor de remediat incapacitatile si slabiciunile), veti gândi fiecare problema separat, încercând sa faceti deosebirea între defectele care va fac sa suferiti cel mai mult (sau îi fac sa sufere pe cei apropiati) si cele care vi se pare ca fac parte integranta din felul dumneavoastra de a fi. Astfel, nu va veti nelinisti pentru ca sunteti un om credincios; în schimb, va veti pune întrebari în legatura cu religiozitatea dumneavoastra. Lacomia poate fi interpretata ca o nevoie fiziologica de a te hrani, dar de cele mai multe ori este consecinta unei lipse de afectiune.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Intrebari...

Mesaj Scris de Simona la data de Vin Mar 02, 2012 2:48 pm

Iata câteva sfaturi:
1. Încercati sa gasiti o explicatie pentru lucrurile care vi s-au întâmplat în trecut, chiar daca asta ar putea parea neimportant. Întrebati-va fara teama: de ce am luat o decizie sau alta? Trecutul e trecut; prin urmare, ar fi logic sa dati dovada de o anumita obiectivitate, de o anumita capacitate de judecata în ceea ce-l priveste. Totusi, s-a constatat ca nu e deloc asa, deoarece în inconstient vechile nedreptati continua sa ne macine, ca si cum s-ar fi petrecut ieri, iar încurcaturi care au avut loc cu mult timp în urma tot ne mai fac sa rosim. Trebuie sa înfruntati cu curaj, unul câte unul, toate lucrurile care va sunt dezagreabile. Nu încercati sa va mintiti singuri, pentru ca ar fi stupid.
2. Straduiti-va sa va placa persoanele care vi se par dezagreabile si, de asemenea, de fiecare data când va simtiti amenintati de gânduri pesimiste, încercati sa vedeti partea buna a lucrurilor, caci, de fapt, nu exista nimic care sa nu aiba si o parte pozitiva.
3. Încercati sa tineti un Jurnal intim si sa notati în el tot ce va trece prin cap, fara sa va gânditi prea mult si fara sa va straduiti sa gasiti o explicatie logica pentru gândurile respective.
4. Gânditi-va la copilaria dumneavoastra. Daca, în mod instinctiv, exista vreo amintire care va deranjeaza, încercati sa v-o amintiti în cele mai mici detalii, cu fidelitate fata de propria persoana, fara sa încercati sa va mintiti, ori sa inventati.,
5. Reflectati la defectele pe care le aveti, faceti o lista cu ele si întrebati-va care sunt cele mai noi. Straduiti-va sa aflati de ce, cum si când au aparut. Poate ca le veti gasi cauzele si, astfel, un mod de a va descoperi adevarata personalitate.
6. Nu va temeti sa vorbiti cu altii despre îndoielile dumneavoastra, mai ales daca acestia nu sunt prieteni sau apropiati. Orice ocazie e buna pentru a porni un dialog; aceste confidente va vor fi benefice, chiar cu riscuI sa fiti crezuti pisalogi de catre cei ce vor fi nevoiti sa va asculte. Adesea, unele lucruri devin constiente dintr-odata, stimulate de discutia purtata cu un strain.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Analiza SWOT

Mesaj Scris de Simona la data de Joi Mar 08, 2012 9:58 am

Analiza SWOT în plan personal

O analiză SWOT durează cca. 15 minute şi nu necesită mai nimic. O coală de hârtie împărţită în patru cadrane şi un instrument de scris.
Iată structura analizei SWOT:
S = puncte tari
W = puncte slabe
O = oportunităţi
T = ameninţări

Primul pas pentru o analiză SWOT ar fi să ne gândim la un obiectiv pentru ca analiza SWOT nu va face asta în locul nostru. Ar putea fi un obiectiv personal, profesional, legat de familie sau eventual de viaţa socială.
Să luăm un exemplu. Să presupunem că obiectivul la care mă gândesc eu acum s-ar afla undeva în zona vieţii (mele) sociale.

Încep cu S-ul din analiza SWOT, adică cu punctele mele forte, pe care le pot aşeza în cadranul corespunzător:
-sunt o persoană care socializează uşor;
-sunt un bun comunicator;
-mă simt confortabil cu propria mea emoţionalitate şi cu emoţionalitatea celorlalţi;
-sunt tolerant;
-sunt punctual, etc.
În primul cadran din analiza SWOT voi scrie cam toate acele caracteristici ale mele pe care eu le consider că mi-ar putea fi de ajutor în viaţa socială.
O analiză SWOT te stimulează să te gândeşti în primul rând la punctele tale forte, la cum să le utilizezi pentru a crea oportunităţi şi a-ţi atinge obiectivele. După ce le-am scris pe listă pot vedea dacă nu cumva există şi moduri noi de a le utiliza. Dacă nu cumva există puncte forte pe care le am şi le folosesc insuficient...

Urmează W-ul din analiza SWOT, adică punctele slabe, acele caracteristici care îmi pot crea probleme în relaţiile pe care le am:
-sunt introvertit;
-sunt de multe ori centrat mai degrabă pe mine însumi decât pe celălalt;
-sunt încăpăţânat;
-sunt o fire independentă;
-am preocupări/hobby-uri care îmi consumă mult timp, etc.
O analiză SWOT poate fi o invitaţie în a controla (şi stopa...) fiecare slăbiciune pe care o listez aici. Chiar dacă fac demult parte din felul meu de a fi pot să nu accept să fiu caracterizat de slăbiciunile mele.

Trec la O-urile din analiza SWOT, de la "oportunităţi", adică punctele forte ale mediului.
Cred că oportunităţile în ceea ce priveşte viaţa socială sunt mai mari ca niciodată:
-internetul este un mediu generos în a cunoaşte persoane noi;
-mult-discutata criză a adus, în mod paradoxal, mai multă disponibilitate pentru socializare, etc.

Care ar fi T-urile din analiza mea SWOT? "T" de la "threats", ameninţări, adică punctele slabe ale contextului, mediului.
-lipsa de timp, nu numai a mea ci şi a celorlalţi, etc.

În final, de analiza SWOT aş putea asambla toate piesele de puzzle listate acolo într-un întreg. Poate că obţin un plan "la cheie" sau poate că văd că lipsesc înca unele piese.
Aşa că trec la metoda mea favorită şi anume aceea de a folosi o analiză SWOT ca pe o formă de jurnal, în care să trec periodic câte ceva în cele patru cadrane: Puncte forte, slăbiciuni, oportunităţi, vulnerabilităţi.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Intrebari...

Mesaj Scris de Simona la data de Mier Mar 14, 2012 8:05 am

Lumea este o reflectare a gandurilor noastre. Asemeni lui Buddha, vechii kahuna considerau ca noi cream lumea prin gandurile noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se intampla in viata noastra reprezinta o consecinta a gandurilor noastre. In cuvintele lui Morrnah Simeona, lumea este o reflectare a ceea ce se intampla in interiorul nostru. Daca ne confruntam cu o problema, trebuie sa cautam cauza in noi insine, nu in factorii exteriori. Daca o persoana ne agreseaza, este util sa ne amintim ca ceilalti sunt o oglinda pentru noi si ca agresivitatea respectivei persoane nu este decat proiectia in exterior a propriei noastre agresivitati refulate. Daca seful ne spune ca nu suntem suficient de buni pentru postul pe care il ocupam, atunci vorbele lui nu sunt decat o reflectare a ceea ce noi insine gandim in sinea noastra despre noi. Daca ne imbolnavim, este bine de stiut ca, pentru kahuna, trupul este o casa pentru ganduri: cauza imbolnavirii rezida in negativitatea unui gand, intr-o eroare de judecata. In viziunea unui kahuna, mintea este asemeni unei gradini, iar gandurile asemeni unor seminte. Ele incoltesc si dau roade. Trebuie sa avem grija ce ganduri plantam in mintea noastra, caci, inevitabil, vom culege ceea ce am semanat. Vestea buna este ca orice stres, dezechilibru sau boala pot fi corectate, lucrand asupra ta. Nu este nevoie sa cauti raspunsuri sau ajutor in afara ta. Si nimeni nu iti poate oferi informatii mai relevante decat cele pe care le poti obtine singur, cautand in tine insuti.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Intrebari...

Mesaj Scris de Simona la data de Lun Mar 19, 2012 9:19 am

De ce ne doare cand greseste cineva apropiat? Pentru ca prin aceasta apropiere, sa spunem persoana iubita este urcata pe o scara undeva, facuta ideal si ridicata in slavi spre perfectiune, desi stim cu totii ca nimeni nu e perfect.
Cand greseste...de ce e greu sa iertam?
Pentru ca vedem cum scade acea aura a perfectiunii, si vedem cum coboara treptele acelei scari pe care l-am asezat si unde am dori sa ramana acolo mereu perfect, sprijinul ideal....

Adevarul este ca perfectiunea ar fi plictisitoare....
Adevarul este ca, daca nu poti uita, nu ai nici o sansa in viata.

Eliminati ceea ce va macina, creati-va armonie in jurul vostru, pentru a invata sa fiti fericiti. cand nu veti putea ierta, plecati si luati-o de la capat. Cand nu poti fi tu fericit, cum ii poti face fericiti pe altii?


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Postare Re: Intrebari...

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum