psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

Efectul fluturelui

In jos

Postare Efectul fluturelui

Mesaj Scris de Simona la data de Mier Mai 23, 2012 8:13 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Conform teoriei haosului, efectul fluturelui reprezintă un rezultat ce este influenţat în mod direct de condiţiile iniţiale. Adică, o schimbare mică petrecută într-un anumit loc poate avea efecte majore asupra altui loc, altor persoane.

De fapt, această teorie ne învaţă că mărunţişurile sunt cele care ne direcţionează şi ne pot transforma viaţa, ideile, scopurile noastre. Astfel, de la un dop al şampaniei se pot porni certuri. De la o privire se pot stârni divorţuri. Dar există şi reversul - de la o scrisoare găsită peste ani, se pot face împăcări, să pot uni destine...

Ce facem astăzi va avea un efect mare asupra a ce vom avea mâine sau peste un an. Deciziile noastre însă nu ne afectează doar pe noi, ci şi pe cei din jurul nostru, fie familie, prieteni sau necunoscuţi pe lângă care trecem pe stradă în fiece zi. Odată luată o decizie greşită, aceasta poate cauza un adevărat uragan în viaţa personală şi chiar ne poate schimba întreg sistemul de valori.

Efectul fluturelui determină acel „şi dacă?”. Suntem buni la creat scenarii ipotetice, pentru a trăi finaluri fericite. Dar trăitul cu „ce-ar fi fost?” determină sentimente iluzorice. Ne dorim ca odată cu schimbarea poveştii, să fim împliniţi, să devenim binecuvântaţi de soartă, să avem succes. Însă nu ne întrebăm niciodată dacă ceilalţi vor trece prin aceleaşi experienţe, vor simţi la fel, dacă şi ei, la rândul lor, îşi vor găsi fericirea.

Ce efect va avea faptul că pe lângă cele zece pahare de vin, voi bea unul în plus? Dar ce se va întâmpla dacă în dorinţa mea de a ajunge mai repede acasă, voi apăsa pe acceleraţie, cu riscul de a trece pe roşu? Ce va fi dacă din prea multă mândrie, pentru a-mi demonstra punctul de vedere, nu-i voi răspunde la telefon iubitului meu? Detaliile şi deciziile noastre fac, de fapt, diferenţa dintre a fi sau a nu fi...


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum