psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

Cum sa dresezi un elefant

In jos

Postare Cum sa dresezi un elefant

Mesaj Scris de Simona la data de Lun Apr 30, 2012 7:18 am

Aţi observat vreodată cum sunt legaţi elefanţii de circ cu un lanţ uşor de un piron înfipt în pământ? Un elefant tânăr ar smulge cu uşurinţă pironul sau ar rupe lanţul, dar elefanţii maturi nu încearcă să fugă. De ce oare?
Când sunt mici, puii de elefant sunt ţinuţi legaţi câteva ore în fiecare zi cu un lanţ solid înfăşurat în jurul unui picior şi cu celălalt capăt legat de un bloc mare de beton. Oricât ar trage şi s-ar smuci, oricât ar scânci şi ar urla, nu se pot elibera. Pe măsură ce cresc, învaţă că, oricât de mult ar încerca, este imposibil să se elibereze din lanţ. în cele din urmă renunţă. Au devenit condiţionaţi mental să creadă că atunci când un lanţ este înfăşurat în jurul piciorului lor şi legat este imposibil să fugă, oricât de slab ar fi lanţul sau oricum ar fi ancorat. Dacă li se ataşează un lanţ, nu mai au scăpare.
Din ziua în care ne naştem şi noi suntem condiţionaţi de educatorii noştri. în afară de instinctele înnăscute, apărem pe lume fără nicio cunoştinţă şi tot ce facem sau gândim este rezultatul condiţionării de către „educatori" - părinţii, fraţii, prietenii, profesorii noştri, reclamele şi televiziunea. în general, condiţionarea este subtilă şi repetitivă şi ni se insinuează în subconştient, unde este înmagazinată pentru ca mai târziu, în viaţă, să luăm decizii conform ei. Deşi o parte a acestei condiţionări este menită să ne ferească de pericole, o mare parte a ei ne opreşte dezvoltarea individuală. Ajungem să fim legaţi cu lanţuri mentale şi emoţionale.
Părinţii ne spun: „Copiii trebuie văzuţi şi nu auziţi."
Profesorii ne spun: „Vorbiţi numai când vi se vorbeşte."
Prietenii ne spun: „Nu renunţa niciodată la o slujbă sigură."
Societatea spune: „Plătiţi-vă datoriile şi puneţi bani de o parte pentru bătrâneţe."
Mass-media ne spune că nu suntem suficient de buni. Ca să fim fericiţi trebuie să fim slabi, să avem pielea, părul şi dinţii perfecţi şi să mirosim frumos.
Avertismentele lor sunt subtile şi repetitive, iar cu timpul devin o parte a sistemului nostru de convingeri. Pe măsură ce ne maturizăm parcurgând cea mai abruptă curbă de instruire din viaţa noastră, ni se spune permanent mai degrabă ce nu putem decât ce putem face.
Aşa cum elefantul este condiţionat să creadă că nu poate fugi, noi putem deveni uşor oameni „care nu pot face", fiind îndepărtaţi de succes de condiţionarea negativă repetitivă.
Abordarea prin dislocare
Imaginaţi-vă că obiceiurile şi atitudinile voastre curente din viaţă sunt ca apa într-o găleată. Găleţile au fost în cea mai mare parte umplute de alţii - de părinţii şi de profesorii noştri, de alţii ca noi, precum şi de mass-media.
Imaginaţi-vă că fiecare abilitate nouă şi fiecare abordare pozitivă este o pietricică pe care o veţi arunca în găleată şi că apa dislocată reprezintă obiceiurile şi atitudinile negative obişnuite. în cele din urmă pietricelele vor disloca aproape toată apa, şi găleata voastră va fi plină cu abilităţi, atitudini şi obiceiuri pozitive, care vă vor fi de ajutor întreaga viaţă. Incepeţi chiar acum să înlocuiţi constrângerile negative cu obiceiuri pozitive. Cum realizaţi asta? în acelaşi fel în care a fost dresat elefantul: repetând şi punând în practică acţiuni pozitive, pentru ca ele să devină obiceiuri de tipul „pot să fac".


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum