psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

ZECE STRATEGII CÂŞTIGĂTOARE ALE LIMBAJULUI CORPORAL

In jos

Postare ZECE STRATEGII CÂŞTIGĂTOARE ALE LIMBAJULUI CORPORAL

Mesaj Scris de Simona la data de Dum Apr 29, 2012 7:23 am

După cum am menţionat, oamenii îşi formează 90 la sută din opinia lor în mai puţin de patru minute şi 60-80 la sută din impactul pe care îl produceţi asupra lor este nonverbal. Următoarele zece strategii vă vor oferi cea mai mare şansă de a avea un efect pozitiv asupra celorlalţi.
1. Ţineţi-vă palmele la vedere
Ţineţi-vă palmele la vedere când vorbiţi. Reacţia la acest străvechi semnal este conectată direct la creier. Acest gest va semnaliza că nu reprezentaţi o ameninţare, şi reacţia va fi pozitivă.
2. Ţineţi-vă degetele lipite
Oamenii care îşi ţin degetele lipite şi mâinile sub bărbie când vorbesc captează cel mai mult atenţia. Dacă ţineţi degetele răsfirate sau mâinile deasupra bărbiei, sunteţi perceput ca având mai puţină autoritate.
3. Ţineţi-vă coatele depărtate de corp
Dacă vă sprijiniţi coatele pe braţele unui fotoliu sunteţi perceput ca având o poziţie de autoritate şi transmiteţi o imagine de om puternic, cinstit. Indivizii umili, învinşi, îşi lasă braţele să cadă înăuntrul braţelor fotoliului şi îşi ţin coatele lipite de corp, ca pentru a se proteja. Sunt percepuţi ca persoane temătoare sau negative, deci evitaţi această poziţie.
4. Păstraţi distanţa
Respectaţi spaţiul intim al persoanei, care va fi cel mai mare în primele minute ale unei întâlniri. Dacă vă apropiaţi prea mult, persoana respectivă poate reacţiona lăsându-se pe speteaza scaunului, aplecându-se într-o parte sau folosind gesturi care arată iritarea, cum ar fi să bată darabana cu degetele sau să închidă şi să deschidă un pix. Aşezaţi-vă mai aproape de cunoscuţi, dar mai departe de cunoştinţe noi. Aşezaţi-vă mai aproape de cei cu o vârstă similară şi la o distanţă apreciabilă de cei mai în vârstă sau mai tineri.
5. Reproduceţi limbajul corporal al celuilalt
Reproducerea limbajului corporal şi a tiparelor verbale ale celuilalt creează repede o relaţie. Când faceţi o cunoştinţă nouă, reproduceţi poziţia în care stă aceasta, atitudinea, unghiul corpului, gesturile, expresiile faciale şi tonul vocii ei. Peste puţin timp persoana respectivă va simţi că o atrage ceva la dumneavoastră, şi vă va descrie ca fiind o companie plăcută.
Când sunteţi prezentat unui cuplu, observaţi cine imită pe cine ca să descoperiţi cine ia deciziile. Dacă femeia face primele mişcări şi bărbatul le imită, nu are rost să-i cereţi lui să ia decizia.
6. Vorbiţi în acelaşi ritm
Viteza cu care vorbeşte o persoană arată ritmul în care creierul ei poate procesa informaţiile. Vorbiţi în acelaşi ritm sau ceva mai lent decât cealaltă persoană şi reproduceţi inflexiunile şi intonaţia vocii ei. Studiile arată că interlocutorii se simt „presaţi" când cineva vorbeşte mai repede decât ei.
7. Nu încrucişaţi braţele
Braţele încrucişate la piept reprezintă încercarea de a pune o barieră între o persoană şi ceva ce o nemulţumeşte. Când îşi încrucişează braţele, o persoană reţine doar 40 la sută din ceea ce s-a spus. Schimbaţi poziţia braţelor încrucişate întinzându-i interlocutorului ceva de ţinut în mână sau dându-i ceva de făcut. Daţi-i un pix, o carte, un pliant, o mostră sau un text scris, pentru a-l încuraja să-şi desfacă braţele şi să se aplece în faţă. Pentru a fi convingător la o întrevedere faţă-n faţă, niciodată să nu vă încrucişaţi braţele.
8. Atingeţi cotul celuilalt
Intoarceţi atingerea pe care o primiţi. Dacă persoana nu vă atinge, lăsaţi-o în pace. Experienţele au arătat însă că atunci când o persoană este atinsă uşor pe cot, nu mai mult de trei secunde, există 68 la sută şanse să fie mai cooperantă decât în caz contrar.
Studiile arată că acele chelneriţe care au fost învăţate să atingă coatele şi mâinile clienţilor au primit cu 80 la sută mai multe bacşişuri de la aceştia decât chelneriţele care nu i-au atins, în timp ce chelnerii şi-au sporit câştigul cu 32 la sută indiferent de sexul celor atinşi. Cu alte cuvinte, atingerea cotului şi a mâinii vă poate creşte de trei ori şansa de a obţine ceea ce doriţi.
9. Repetaţi numele interlocutorului
Când vă întâlniţi data următoare cu o cunoştinţă nouă şi daţi mâna cu ea, întindeţi braţul stâng, atingeţi-o uşor pe cot sau pe mână şi în acelaşi timp repetaţi-i numele, pentru a confirma că l-aţi auzit corect. Persoana respectivă se va simţi importantă, iar dumneavoastră vă veţi aminti numele ei repetându-l.
10. Evitaţi atingerea feţei
Studiile arată că atunci când cineva ascunde o informaţie sau minte, îşi atinge în mod repetat nasul şi faţa, din cauza creşterii tensiunii arteriale în aceste momente. Chiar dacă vă mănâncă nasul, oamenii care nu vă cunosc ar putea crede că minţiţi. Deci ţineţi-vă mâinile departe de faţă.
Exersaţi
înainte de a vă prezenta la un interviu sau la o întâlnire importantă relaxaţi-vă câteva minute şi repetaţi în gând cele menţionate mai sus, având grijă să le aplicaţi corect. Dacă mintea le vede clar, corpul va putea să le pună în practică. La un interviu trebuie să vă autodistribuiţi într-un rol credibil, deci înainte exersaţi mental cum vă veţi comporta, dacă vreţi să fiţi luat în serios. Practica arată că exersând, aceste obiceiuri vă vor deveni a doua natură şi vă vor ajuta tot restul vieţii.
 


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum