psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

CUM SĂ ROSTITI UN DISCURS CONVINGĂTOR

In jos

Postare CUM SĂ ROSTITI UN DISCURS CONVINGĂTOR

Mesaj Scris de Simona la data de Vin Apr 27, 2012 7:43 am

Oamenii care se ridică şi vorbesc convingător şi incitant sunt admiraţi de toată lumea şi sunt promovaţi în posturi de conducere atât în afaceri, cât şi în societate. Iată o formulă în patru etape pentru a rosti un discurs incitant „spontan", pe orice temă, timp de două, douăzeci sau şaizeci de minute. Reţineţi următoarele patru etape:
l.Of...
Când vă ridicaţi să vorbiţi, auditoriul îşi zice în gând: „Of... încă un vorbitor plicticos." De aceea trebuie să începeţi cu ceva spectaculos, atractiv sau comic, o afirmaţie sau un citat care să trezească publicul din amorţeală şi să îi capteze atenţia.
2. De ce discutăm asta?
Următorul pas este să spuneţi auditoriului de ce aţi făcut respectiva afirmaţie spectaculoasă/comică/atractivă şi de ce este importantă pentru el.
3. De exemplu
Acesta trebuie să constituie miezul discursului vostru. Oferiţi auditoriului trei puncte sau motive pentru a justifica de ce este adevărat şi important pentru el ceea ce spuneţi. Când ţineţi un discurs mai lung, oferiţi trei puncte de susţinere pentru fiecare dintre cele trei elemente principale.
4. Şi ce dacă?!
La sfârşitul discursului, auditoriul vostru s-ar putea gândi: „Şi ce-i cu asta?! Ce vrei să fac eu?" în acest moment trebuie să-1 motivaţi să vă îmbrăţişeze ideile, gândurile sau acţiunile pe care le-aţi sugerat.
Să zicem, de exemplu, că vi s-a cerut să vorbiţi unui grup de părinţi despre siguranţa pe drumurile publice şi obiectivul vostru este să-i convingeţi să folosească trecerea de pietoni şi să nu traverseze cu copiii lor un drum foarte circulat pe oriunde. Iată cum veţi vorbi:
(1) Of...
„Două mii trei sute cincizeci şi cinci de copii au rămas infirmi sau şi-au pierdut viaţa în mod absurd în ultimul an, din vina părinţilor. La nivel statistic, în curând, doi dintre cei aflaţi în această sală vor privi în ochi un copil spitalizat şi se vor ruga pentru viaţa lui. întrebarea este, care dintre voi vor fi aceia?
(2) De ce discutăm asta?
„Vă prezint aceste statistici, doamnelor şi domnilor, pentru că exact atâţia copii au fost loviţi de maşini în această ţară anul trecut, în timp ce traversau drumul pentru a se întâlni cu părinţii lor. Ceea ce vă voi expune în continuare este extrem de important pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru că toţi vă iubiţi copiii."
(3) De exemplu
(Punctul 1) Comisia pentru Siguranţă Naţională a realizat recent un studiu în faţa a 46 de şcoli şi a descoperit..." (susţineţi primul punct citând fapte, statistici şi alte date).
(Punctul 2) „ Am întreprins şi noi o cercetare asupra atitudinii părinţilor faţă de siguranţa drumurilor publice din cartierul nostru şi am descoperit..." (aduceţi dovezi în sprijinul celui de-al doilea punct).
(Punctul 3) „ Pentru că sunt şi eu părinte - şi ştiu că cei mai mulţi dintre dumneavoastră simt la fel -, m-am întrebat de multe ori..." (cel de-al treilea punct include o opinie personală, emoţională).
(4) Şi ce dacă?
„Aşadar, iată ce doresc să faceţi. începând de azi, prima dată când vă duceţi să vă luaţi copilul de la şcoală, aş vrea ca dumneavoastră să..." (motivaţi publicul să facă ceea ce îi propuneţi).
După ce aţi terminat discursul, tăceţi şi aşezaţi-vă.
Nu mulţumiţi niciodată publicului pentru că v-a ascultat. Dacă aţi făcut o treabă bună, el ar trebui să vă mulţumească.


"daca judeci oamenii nu mai ai timp sa-i iubesti." - Maica Tereza
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 3712
Data de inscriere : 21/02/2012

http://simona-sima.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum